De bio-ethanol sfeerhaard eigenschappen

bio-ethanol sfeerhaard
Alfra - Orchidee

De brander

De bio-ethanol sfeerhaard zijn in te delen in twee brander groepen:

  • Potje: dit is de eenvoudigste uitvoering, waarbij in een potje de ethanol brandstof wordt gedaan. Het afsluiten gaat (meestal) handmatig met een dekseltje.
  • Langwerpige brander: hier is de brander een langwerpige doos met een sleuf die afsluitbaar is met een metalen schuif. De schuif is niet alleen voor het openen of sluiten van de brander maar ook om enigszins de vlamhoogte, dus de warmteproductie te bepalen.

Beide brandertypen hebben doorgaans een voorraad brandstof waardoor de brandtijd zo'n 4 uur is. De brander leent zich bij uitstek om te verwerken in de meest moderne gestileerde sfeerhaarden. Natuurlijk kan je een traditionele sfeerhaard met een schouw er om heen kopen, maar ben je op zoek naar trendy designs, dan tref je die alleen maar aan bij de bio-ethanol sfeerhaarden en niet bij de elektrische of gashaarden.

Vlambeeld

Het vlambeeld van de bio-ethanol sfeerhaard benaderd redelijk het haardhout. De vlam is echter wat blauwer en met minder gele componenten. Dat duid dus op een goede/volledige verbranding met (vrijwel) geen roet. Het vlambeeld is wel vrij ondiep en beperkt tot de breedte van de brander. Deze is meestal beperkt tot zo'n 20 cm. Wil je een breed vlambeeld dan worden meerdere branders naast elkaar geplaatst. Dat heeft dan als nadeel dat je duidelijk afscheidingen ziet in het vlambeeld. Je ziet duidelijk twee "brandhaarden" naast elkaar.

De brandstof

Bio-ethanol is een vloeistof die lijkt op water. Het is echter een zeer brandbare stof. Je kan het beste vergelijken met spiritus maar dan zonder de blauwe kleur. Als je wat morst tijdens het vullen en je zou het vrijwel direct je brander aansteken dan zal zeker ook de gemorste ethanol branden. Dat hoeft niet heel erg te zijn als het een paar druppeltjes zijn. De brandstof is prijzig maar niet zo duur als brandstof voor de gelhaard. Als je het een beetje uitzoekt betaal je maar € 1,50 per liter. Bio-ethanol is gewoon ethanol. Wat een soort alcohol is. De toevoeging "bio" geeft aan dat deze alcohol (niet drinkbaar!) gemaakt is op basis van biologische / organische grondstoffen. Meestal zijn dit plant(delen) die veel suiker bevatten. Via een vergistingsproces worden de suikers omgezet in ethanol, gelijk aan het proces van het maken van wijn en andere alcoholen.

Schoorsteen

Een schoorsteen is niet noodzakelijk. De afvalgassen zijn vrij onschadelijk.

Warmte productie

Ethanol produceert flink veel energie. Een klein "potje" zal nauwelijks merkbaar zijn, maar een langwerpige brander zal al snel 2 kW warmte produceren, en dat merk je. Lees wat de gevolgen zijn van een warmte producerende kachel in je woonkamer.

Ventilatie

Tijdens de verbranding van bio-ethanol wordt zuurstof uit de ruimte verbruikt en wordt (vooral) CO2 geproduceerd. Vanwege deze twee redenen moet je ventileren. Te weinig zuurstof en te veel CO2 in de woonkamer is niet gezond. Doe je dit niet dan zal je dit gaan merken doordat je bijvoorbeeld hoofdpijn gaat krijgen en/of suf wordt. Hoeveel geventileerd moet worden is afhankelijk hoe groot de brander is. Heb je een klein "potje" met een diameter van 10 cm, dan is de standaard natuurlijke ventilatie al genoeg. Maar een langwerpige brander, die veel meer ethanol verbruikt zal extra ventilatie vereisen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >bio ethanol sfeerhaard

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie