De gas sfeerhaard eigenschappen (met rookkanaal)

gas inbouw sfeerhaard
gas inbouw sfeerhaard

Twee typen

Gas sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in twee typen: de gashaard die op een rookkanaal (schoorsteen) aangesloten moet worden, en de gas sfeerhaard die zonder rookkanaal/schoorsteen kunnen functioneren. Op deze pagina wordt de gas sfeerhaard met rookkanaal besproken. De bespreking van het type zonder rookkanaal vind je hier.

De brander

Bij een gas sfeerhaard wordt, het gas gemengd met zuurstof. Waar deze zuurstof vandaan komt onderscheid de twee typen gas sfeerhaarden met rookkanaal. Het open type of het gesloten type. Bij het open type wordt zuurstof uit de kamer gezogen. Bij het gesloten type komt de zuurstof van buiten het huis. Dit wordt aangevoerd in een dubbelwandige pijp die zowel het afvalgas naar buiten voert, als zuurstof van buiten naar de kachel brengt. Heeft je huis een mechanische ventilatie dan is een sfeerhaard met rookkanaal van het "gesloten" type aan te bevelen. Anders zouden de afvalgassen uit de haard gezogen kunnen worden in plaats dat ze via schoorsteen naar buiten gaan.

Vlambeeld

Het vlambeeld van de gas brander benaderd de open haard erg goed. Van alle branders, gel, ethanol, elektrische en gas vinden wij dit de haard die het meest het open haard vlambeeld benaderd. Dit komt mede omdat het gas uit een hele serie gaatjes ontsnapt. Vaak zijn die gaatjes in twee rijen uitgevoerd waardoor er niet alleen een breed vlambeeld ontstaat maar ook een vlambeeld met enige diepte, vergelijkbaar aan een houthaard.

De brandstof

De gas sfeerhaard werkt op aardgas (kan ook op propaan of butaan). Dat is een groot voordeel maar ook een nadeel. Het grote voordeel is dat de brandstof enorm goedkoop is in vergelijking met elektrische, gel en ethanol sfeerhaarden. Het nadeel is dat naar de haard een gasleiding aangelegd moet worden. Het aansteken of doven is super makkelijk. Met een knop, of bij sommige zelfs met een afstandsbediening zet je hem aan of uit. Makkelijker kan niet.

Schoorsteen

Dit type gas sfeerhaard vereist een schoorsteen. In moderne huizen zal dit, net zoals de moderne cv ketels, uitgevoerd moeten zijn met een dubbelwandige (concentrische) schoorsteen. Denk bij "schoorsteen" niet aan een stenen afvoer, wat wel kan, maar is meestal een metalen afvoer. Het eenvoudigst is dat deze afvoer aan de zijkant van het huis, dus op de hoogte van de haard of hoger, aangebracht wordt.

Warmte productie

Gas produceert veel warmte. De meeste gaskachels zijn instelbaar en op de laagste stand produceert zo'n haard al snel 2 kW. Dat is evenveel als een klein ventilator kacheltje op de hoogste stand. Lees wat de gevolgen zijn van een warmte producerende kachel in je woonkamer.

Ventilatie

Voor dit type gas sfeerhaard heb je geen ventilatie nodig, althans voor het "gesloten" type. Voor het open type, die dus de zuurstof uit de kamer haalt, is enige ventilatie, voor de aanvoer van frisse lucht met nieuwe zuurstof, noodzakelijk.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >gas sfeerhaarden met rookkanaal

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie