De gas sfeerhaard eigenschappen (zonder rookkanaal)

cvo gasbrander zonder rookkanaal
CVO gasbrander zonder rookkanaal

Twee typen

Gas sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in twee typen: de gashaard die op een rookkanaal / schoorsteen aangesloten moet worden, en de gas sfeerhaard die zonder rookkanaal/schoorsteen kunnen functioneren. Op deze pagina wordt de gassfeerhaard zonder rookkanaal besproken. De bespreking van het type met rookkanaal vind je hier.

De brander

Bij een gas sfeerhaard wordt, het gas gemengd met zuurstof. Bij de afvoerloze gassfeerhaard wordt deze zuurstof onttrokken vanuit de ruimte waarin de haard hangt. Tijdens de verbranding van gas ontstaan er afvalgassen. Dit type gassfeerhaard heeft een katalysator. De afvalgassen worden door deze katalysator geleid waardoor deze gassfeerhaarden goedgekeurd zijn om te gebruiken zonder rookkanaal. Maar let op, ze hoeven dan geen rookkanaal te hebben, ventilatie, voor de aanvoer van zuurstof is wel noodzakelijk. Een bovenluik een beetje openzetten, of het ventilator rooster boven het raam openzetten is voldoende. Dit type brander heeft bovendien een beveiliging dat als het zuurstofgehalte in de kamer te laag wordt, de brander zich zelf uitschakelt.

Vlambeeld

Het vlambeeld van dit type gas brander heeft een moderne uitstraling. Het is een langwerpig ondiep vlambeeld, zie foto hiernaast. De vlammetjes dansen heerlijk rond maar benaderd niet de open haard. Deze gasbrander hoort dus meer in modern vormgegeven sfeerhaarden dan in een een klassieke haard met schouw.

De brandstof

De gas sfeerhaard werkt op aardgas (wellicht ook op propaan of butaan). Dat is natuurlijk een groot voordeel maar heeft ook een evident nadeel. Het grote voordeel is dat de brandstof behoorlijk goedkoop is in vergelijking met elektrische, gel en ethanol sfeerhaarden. Maar het nadeel is dat naar de haard een gasleiding aangelegd moet worden. Het aansteken of doven is super makkelijk. Met een knop, of bij sommige zelfs met een afstandsbediening zet je hem aan of uit. Makkelijker kan niet.

Schoorsteen

Dit type gassfeerhaard "zonder schoorsteen" vereist, de naam zegt het al, geen schoorsteen.

Warmte productie

Gas produceert veel warmte. De meeste gaskachels zijn instelbaar en op de laagste stand produceert zo'n haard al snel 2 kW. Dat is evenveel als een klein ventilator kacheltje op de hoogste stand. Lees wat de gevolgen zijn van een warmte producerende kachel in je woonkamer.

Ventilatie

Voor dit type gassfeerhaard heb je ventilatie nodig. Want de zuurstof die uit de kamer onttrokken wordt door de verbranding van gas, moet weer aangevuld worden van de buitenlucht.

Merken

Element 4, CVO-fires, Smeg


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >gas sfeerhaarden

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie