De gel sfeerhaard eigenschappen

brandgel voor sfeerhaard - farmlight
brandgel, gel brandstof (Farmlight)

De brander

Bij een gel sfeerhaard is vrijwel altijd sprake van een of meerdere "vuurpotjes". Die hebben de grootte van ongeveer een koffiemok. De brandtijd is zo'n 4 uur. Een sfeerhaard die gel brandstof gebruikt worden vaak drie gelpotten gebruikt. Hierdoor vallen de afzonderlijke vlam concentraties op. Het is dus alsof niet de hele haard in vlam staat maar dat het vuur op drie verschillende plekken brandt. Dat is minder "natuurlijk".

Vlambeeld

Het vlambeeld van de gel brandstof benaderd aardig het haardhout. De vlammen bevatten veel geel componenten. In ieder geval meer dan de bio-ethanol brander die minder geel en meer blauwe vlamcomponenten heeft. Hoewel het vlambeeld van de vlammetjes prachtig is, zal het gebruik van potjes onnatuurlijk zijn. Hoewel deze potjes meestal verborgen zijn onder nep-haardhout zie op afstand toch de drie plaatsen waar de potjes staan. Niet de hele haard brand, maar op drie plaatsen.

De brandstof

Gel brandstof bestaat voor het grootste deel uit ethanol. Omdat puur ethanol niet zo'n gele vlam heeft maar meer blauw, heeft men aan de ethanol stoffen toegevoegd, zoals cellulose, om de vlam geler te krijgen en dat is goed gelukt. Het nadeel daarvan is dat de gel brandstof daardoor een stuk duurder is dan ethanol.

Puur ethanol ruikt nauwelijks. Maar de toevoegingen die in het gel zitten ruiken wel enigszins. Deze toevoegingen zorgen voor iets meer roet en geur dan een ethanol brander. Waarschijnlijk heb je het al eens geroken, restaurants gebruiken deze gel branders ook om bij een buffet het eten warm te houden (in die roestvrijstalen bakken met een brander er onder). Maar maak je geen zorgen, tenzij je iedere dag de gelhaard aan hebt, anders zal je niet zo snel last hebben van aangeslagen plafonds die je ieder jaar opnieuw moet witten.

Gel brandstof is te koop in flessen en is zo'n twee a drie keer duurder dan bio ethanol.

Schoorsteen

Een schoorsteen is niet noodzakelijk.

Warmte productie

Ethanol, dus ook gel, produceert flink veel energie. Hoe meer potjes je aansteekt hoe meer warmteproductie je krijgt. Dat zal je merken in je kamer. Lees wat de gevolgen zijn van een warmte producerende kachel in je woonkamer.

Ventilatie

Gelhaarden vereisen dat je een beetje moet ventileren. Nog geen eens zo voor de afvalgassen (wat ook handig is), maar vooral voor de aanvoer van zuurstof. De gelhaard gebruik veel zuurstof en geeft warmte en CO2 terug. Die CO2 wil je ook graag weer de kamer uit hebben. Zet een bovenraampje een beetje, of de ventilatie openingen in het raam goed open. Doe je dit niet dan zal je na een paar uur een suf gevoel gaan krijgen en mogelijk hoofdpijn.

Roest

Door de toevoegingen aan de ethanol in de gel brandstof zal het blikje waarin de gelbrandstof zit relatief snel gaan roesten. Het blikje moet je dan ook regelmatig vervangen. Vooral door het blikje niet helemaal op te branden zal het minder snel roesten en tevens voorkom je de nare geur die ontstaat als het laatste beetje brandstof verbrand wordt. Maak het blikje regelmatig van binnen schoon.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >gel sfeerhaarden

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie