Wat zijn de gevolgen van de productie van warmte van een sfeerhaard?

thermostaat cv ketel sfeerhaard

Wanneer je een sfeerhaard koopt wil je de sfeer verhogen. Je primaire doel is niet om het lekker warm te krijgen. In je huis heb je hoogstwaarschijnlijk al een voorziening getroffen om het lekker warm te hebben. In de meeste gevallen is dit een centrale verwarming met radiatoren en/of vloerverwarming.

Wat gebeurd er als je sfeerhaard aan gaat en warmte produceert?

De centrale verwarming weet niet dat in het huis nog andere warmtebronnen zijn. Als je in je woonkamer, waar meestal ook je thermostaat hangt voor de cv, de sfeerhaard aansteekt, zal de temperatuur in de woonkamer stijgen. Hierdoor zal de thermostaat van de cv denken, mooi, het is nu warm genoeg in de woonkamer ik zet de cv uit. Normaal gesproken was de cv wat langer doorgegaan met het verwarmen van het huis. De cv slaat alleen maar eerder uit omdat je de sfeerhaard hebt aangezet.

De gevolgen hiervan zijn dat de rest van het huis, kouder blijft dan normaal. Je kan dit oplossen door te gaan werken met een weersafhankelijke temperatuur regeling voor de cv. Dan blijft de cv ketel (vrijwel) constant warm water rondpompen door de cv leidingen en omdat dan de radiatoren zijn voorzien van thermostaat kranen bepaald de stand van de thermostaatkraan in die ruimte de temperatuur en niet meer de thermostaat in de woonkamer. Sterker nog, die thermostaat is dan weg.

Een alternatieve oplossing die niets kost: zet de radiatoren (vrijwel allemaal) uit in de woonkamer. De woonkamer zal dan verwarmd worden door de sfeerhaard. De sfeerhaard, als je hem goed dimensioneert en op de juiste stand zet, zal dan de kamer netjes opwarmen. Het zal in ieder geval niet te warm worden. Dus blijft de cv gewoon aan staan.

Mocht de kamertemperatuur bereikt zijn, gelijk aan de gewenste temperatuur op de thermostaat, zal de cv uitgaan. Als dan de andere kamers nog niet warm genoeg zijn, kan je de thermostaat iets hoger zetten dan de kamertemperatuur. Dan blijft de cv ketel branden en kunnen de andere vertrekken verwarmd blijven worden.

Tip: zorg dat altijd ergens een radiator aan blijft staan (badkamer is gebruikelijk) waar de cv ketel zijn warmte aan kwijt kan. Anders schakelt de cv ketel zichzelf uit met een foutcode en moet je dat weer resetten. Het aanbrengen van thermostaatkranen in de andere kamers dan de woonkamer is ook in deze simpele oplossing wel te prefereren waardoor iedere kamer zijn eigen temperatuur kan regelen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >sfeerhaard en cv

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie