Hoe gemakkelijk kan je een sfeerhaarden aansteken of doven?

sfeerhaard aansteken
afstandsbediening is wel heel makkelijk

Elektrische- en gas sfeerhaard

Met stip staat de gashaard en elektrische haard bovenaan. Deze kan je beiden met een schakelaar of nog luxer, met een afstandbediening bedienen. Zelfs de hoogte van de vlammen is instelbaar bij een gashaard met de afstandbediening. Doven/uitzetten? Met een druk op de (afstandsbediening)knop staat hij direct uit.

Gel sfeerhaard

Een gelhaard bestaat uit een of meerdere "potjes" vergelijk het met kleine blikjes waar mais in zit. Haal het dekseltje er af en hou er een vlammetje bij. Oppassen dat je niet je had verbrand. Zo'n potje zit meestal "verborgen" tussen nep-haardhout dus dat is niet super makkelijk. Doven doe je door een dekseltje op het potje te doen. Dat is nog het moeilijkst. Let er op dat een gel-potje nooit helemaal opbrand. Daardoor gaan ze flink stinken en zal het potje snel gaan roesten. Als de gel op is kan je deze, als het afgekoeld is, bijvullen met een fles met gel.

Ethanol sfeerhaard

Een bio ethanol haard kent twee verschijningsvormen. De ethanol zit in een potje vergelijkbaar met de gelhaard of zit in een langwerpige brander met een smalle sleuf aan de bovenkant. Het potje opendoen, en met een aansteker aansteken. Je krijgt meteen een vlam en dat is een beetje schrikken.

Bij de langwerpige branders wordt meestal een metal staafje geleverd, die je ook kan gebruiken om de brander (gedeeltelijk) te sluiten. Die metalen staaf kan je, met zijn punt, in de ethanol dopen van de haard, je haalt de staaf weer terug, je steekt de punt van de staaf aan en die breng je bij de ethanol. Je hand blijft dan ver van de vlam. Een stuk prettiger.

Het doven gaat door een dekseltje op het potje te schuiven/leggen. Dat is niet zo prettig, want de brander is erg heet en je moet vlak bij de vlammen komen. Bij een langwerpige brander zit er een schuifmechanisme in waarmee je de brander kan afsluiten. Probeer dit in de winkel eens uit. Sommige gaan niet zo gemakkelijk dicht. Je gebruik daarbij een metalen staaf die een palletje naar voren/achter schuift. Hiermee kan je ook de grootte van de vlam regelen. Dat gaat bij de eenvoudige ethanol brander met potje niet.

  eenvoudig aansteken en doven
elektrische sfeerhaard ja
gel sfeerhaard niet zo gemakkelijk
bio-ethanol sfeerhaard niet zo gemakkelijk
gas sfeerhaard ja

*hoewel geen schoorsteen noodzakelijk, is ventilatie wel zeker noodzakelijk!


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >aansteken en doven sfeerhaard

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie