Verschillende sfeerhaarden

dru apollo 100 gashaard
Dru Apollo 100 gashaard

Sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Elke uitvoering heeft zo zijn specifieke voor- en nadelen. De beschikbare typen zijn:

  • Bio ethanol sfeerhaard
  • Gel sfeerhaard
  • Elektrische sfeerhaard
  • Gas sfeerhaard met rookkanaal
  • Gas sfeerhaard zonder rookkanaal

(Bio) Ethanol sfeerhaard

Deze sfeerhaard gebruikt ethanol als brandstof. Die ethanol hoeft natuurlijk niet van biologische oorsprong te zijn maar kan wel. Voor de haard maakt het niet uit. Ethanol is een vloeistof die op het eerste oog op water lijkt. Maar schijn bedriegt, het is een zeer brandbare vloeistof. Bij de verbranding komt er veel warmte vrij. De vlammen zijn meer blauw dan geel. Op zich dus een goede verbranding (gele vlammen duiden op een niet volledige verbranding) maar het vlammenspel lijkt dus wat minder op een open haard. Doordat de verbranding vrij goed is kan een bio ethanol haard geïnstalleerd worden zonder van een schoorsteen gebruik te maken. Maar, een goede ventilatie is wel noodzakelijk. Lees verdere details op de bio-ethanol sfeerhaard pagina.

Gel sfeerhaard

Een gelhaard lijkt sterk op de ethanol haard. De brandstof is echter veel stroperiger. Het bevat veel ethanol maar door toevoegingen wordt de vlam wat geler waardoor het meer op een open haard vlam lijkt. De brandstof is een stuk duurder dan ethanol. Hou rekening met een factor twee duurder. Bij de verbranding van de gel komt veel warmte vrij. Tijdens de verbranding van de gel komen er weinig ongezonde stoffen vrij. Tijdens de verbranding van gel komt een heel klein beetje geur/stank vrij, maar het is heel miniem. Een schoorsteen is niet noodzakelijk. Ventilatie is niet wel noodzakelijk. Lees verdere details op de gel sfeerhaard pagina.

Elektrische sfeerhaard

Een elektrische haard simuleert het vlammenspel van een open haard met verschillende technieken waarbij licht de basis vormt. Wat betreft de warmte productie zijn elektrische haarden te koop in twee varianten. De eerste produceert geen warmte, allen maar licht van de gesimuleerde vlammetjes. De ander produceert wel warmte. Hoeveel is afhankelijk van de haard en de instelling. Waarden van 500 tot 1500 Watt zijn gangbaar.

De "vlammetjes" worden op verschillende manieren gesimuleerd. Daarbij wordt meestal projectie van vlambeelden gebruikt die op een roterende rol staan waardoor de vlammen "bewegen". Een fraaie techniek is te gebruik te maken van fijne waterdamp / nevel en deze te gebruiken om op deze, van nature bewegende nevel, de vlammen op te projecteren. Zo'n haard moet dan wel regelmatig voorzien worden van een nieuwe voorraad water.

Gas sfeerhaarden met rookkanaal

Gas sfeerhaarden, en we hebben het hier niet over de traditionele gas wand kachels, maar sfeerhaarden die een open haard simuleren heeft een aantal unieke eigenschappen. De haard geeft net als een open haard stralingswarmte af, het vlammenspel benaderd de open haard zeer goed en het gebruik is zeer prettig. Nadeel is dat je gasleiding moet laten aanleggen naar de haard en ook een afvoer (schoorsteen) nodig hebt. Luxe: met een afstandsbediening kan je de haard aan/uit zetten of de vlammen in hoogte regelen. Gas sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in open of gesloten types. Lees verdere details op de gas sfeerhaard pagina.

Gas sfeerhaarden zonder rookkanaal

Tegenwoordig bestaan er ook gas sfeerhaarden die geen rookkanaal nodig hebben. Details lees je op de pagina gas sfeerhaarden zonder rookkanaal.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

home­ >typen sfeerhaarden

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie