Het slechte nieuws over traditionele open haarden Omdat het een open vuur is, geven ze kleine hoeveelheden giftige deeltjes vrij in de atmosfeer. Sommige van de verbindingen die ze afgeven (zoals stikstofoxide en gechloreerde dioxines) dragen bij aan milieugevaren zoals smog en zure regen. Open haarden en kachels zijn nu de grootste bron van primaire deeltjesvervuiling in het VK, groter dan verkeer en industrie. Ongeveer 40% van de primaire deeltjesvervuiling in het VK komt van slechts 7% van de huizen die vaste brandstof verbranden.
Zal het nieuwe verbod op de verkoop van steenkool en nat hout in Engeland het probleem helpen of het risico lopen het erger te maken? Houtrook is een teken van de onvolledige verbranding die optreedt wanneer hout brandt. Een aantal natuurlijke stoffen in hout die vrijkomen bij onvolledige verbranding zijn giftig voor het milieu en levende wezens. Koolmonoxide is een dodelijk gas dat een belangrijk onderdeel is van uitlaatgassen van interne verbranding. Het is een bekend gif met zowel onmiddellijke als langdurige gevolgen voor de gezondheid als gevolg van blootstelling.
Stikstofoxiden staan bekend om hun rol bij het creëren van zure regen. Vluchtige organische stoffen reageren ook in houtrook fotochemisch met deze stikstofoxiden wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Deze reactie vormt ozon, een soort chemische smog die schadelijk is voor de longen.
Gefabriceerd hout dat wordt gebruikt voor in de handel verkrijgbare houtblokken en houtkachelbrandstof bevat vaak hoge niveaus van formaldehyde en polychloorbifenylen die bekend staan als PCB's.
In de winter kan het aantal PM2,5-emissies alleen door houtverbranding pieken op 10 ton per dag in het Southland naarmate meer bewoners genieten van haardbranden, schat de SCAQMD.Ik heb deze website gemaakt om anderen te helpen meer te weten te komen over alle soorten open haarden en hoe ze er het beste van kunnen maken. Naast comfort en kostenbesparingen, branden milieuvriendelijke haarden schoon en verbruiken ze minder energie terwijl ze uw huis op de gewenste temperatuur verwarmen. Omdat bij het verbranden van hout ongeveer 75 procent meer CO₂ vrijkomt dan aardgas, stoten efficiënte gasovens of haardinzetstukken slechts ongeveer de helft tot tweederde zoveel CO₂ per eenheid warmte uit als de beste houtkachels, terwijl aardgas veel minder giftig materiaal afgeeft dan zelfs de schoonste houtkachels. Traditionele open haarden hebben een aantal gebreken in hun ontwerp, wat betekent dat brandhout niet erg efficiënt kan worden verbrand en de uitstoot hoog kan zijn.
Het zal ook creosootophoping in uw schoorsteen verminderen, wat een licht ontvlambaar bijproduct is van het verbranden van hout in uw open haard; om nog maar te zwijgen van het feit dat u niet langer te maken hebt met vervelend roet of as. Het vervangen van uw houtgestookte open haard door een gasgestookte haard vermindert niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar het kan ook gezondheidsrisico's verminderen. Kachels worden vaak geïnstalleerd in bestaande open haarden (die we hier in meer detail hebben besproken) om de efficiëntie van het verbranden van hout te helpen verhogen. Ongeacht welke u kiest, openhaardexperts raden aan om CO-detectoren in elke gasinstallatie te installeren.
Wanneer de SCAQMD „waarschuwingen zonder verbranding” afgeeft, betekent dit dat haardvuren en elke houtverbranding die dag verboden is. Hoewel het verbranden van brandhout om een huis te helpen verwarmen rook en andere schadelijke deeltjes kan afgeven, kan het gebruik van een houtkachel in plaats van een open haard de hoeveelheid uitstoot die vrijkomt aanzienlijk verminderen. Houtkachels zijn ontworpen om de problemen op te lossen en de efficiëntie van het verbranden van brandhout te verhogen, zodat het verbranden van hout niet zo slecht is voor het milieu. Verwarmen met een ouderwetse open haard of kachel zorgt voor een gestage stroom emissies van giftige of kankerverwekkende stoffen zoals benzeen, formaldehyde, en benzo-a-pyreen, om nog maar te zwijgen van gazillions gevaarlijke microscopisch kleine roetdeeltjes.